Schotse Hooglanders

vlees en fokvee

Extensieve veeteelt

In de Westerbroekstermadepolder, de Kropswolderbuitenpolder en Leinwijk, natuurreservaten tussen de stad Groningen en Hoogezand, zorgen Schotse Hooglander-runderen ervoor dat dit landschap open blijft, zonder bomen en struiken. Natuurbeheer is in dit noordelijk en oostelijk deel van het Zuidlaardermeergebied gekoppeld aan de produktie van rundvlees van topkwaliteit.

Berens Edelvlees Produktie begon in 1992 met 15 dieren gekocht van Safaripark De Beekse Bergen in Brabant met het beheer van dit natuurgebied, eigendom van Stichting Het Groninger Landschap.
De kudde is door natuurlijke aanwas en aankopen her en der in Nederland, uitgegroeid tot een aantal van circa 50 stuks. Ons vee leeft in de polder vrij van de stress van intensieve vleesproduktiemethoden, op natuurlijke graslanden zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
We kiezen voor een vorm van extensieve veeteelt die de natuurlijke gang van zaken benadert. Groeibevorderaars, zoals hormonen, zijn uiteraard uit den boze.

Een indrukwekkende stier is de leider van de kudde en zorgt voor natuurlijke aanwas. Kalveren worden voornamelijk in het voorjaar geboren, en drinken bij hun moeder tot ze circa tien maanden oud zijn.
De dieren eten weidegras en ('s winters, bij langdurige vorst en/of sneeuwval) hooi, gewonnen in soortgelijke gebieden. Kalveren krijgen als extraatje geplette haver, een milieuvriendelijk geteelde graansoort. Mineralen (met name tegen kopergebrek) en een liksteen zijn het hele jaar beschikbaar.

Het ras is winterhard en blijft dan ook het hele jaar buiten. Na de winter verliezen de dieren hun dikke vacht, geholpen door een schuurpaal met borstels.

bedrijf
 
 
extensieve veeteelt
fokvee te koop
cattle for sale
zuchtvieh zu verkaufen
 
 
nieuwsrubriek
in de media